Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Dakota Jenkins

Lorem ipsum dolor sit amet enim. Etiam ullamcorper. Suspendisse a pellentesque dui, non felis. Maecenas malesuada elit.

O «νομάρχης της καρδιάς των πολιτών» και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Δύναμη Πολιτών», Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλάει στην web εκπομπή «SamTimes» του Grtimes.gr και στη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά.

 

Έχει υπάρξει δημοτικός σύμβουλος, βουλευτής, νομάρχης, Περιφερειάρχης και τώρα, διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο της νύμφης του Θερμαϊκού. «Γιατί όχι εγώ», υπογραμμίζει ο κ. Ψωμιάδης και περιγράφει πως από το ’82, όταν κι εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος «από του πουθενά», όπως λέει, όνειρό του ήταν να βγει δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός πως έχει δώσει τις… εξετάσεις του καθώς κατάφερε να ηγηθεί δύο φορές της Νομαρχίας και μία της Περιφέρειας, με ποσοστά που φτάνουν στο 53%.

O κ. Ψωμιάδης, αποκαλύπτει πως το όνομα του συνδυασμού του προέκυψε μετά από συζήτηση και με τους ίδιους τους πολίτες. Μιλώντας για το ψηφοδέλτιό του, λέει πως στελεχώνεται από «παιδιά της πιάτσας. Που το καθένα ξεχωριστά, γνωρίζει τα προβλήματα. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να απέχει από το πολιτικά κόμματα», λέει χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζει κατηγορηματικά πως «μόνον ο κόσμος με ακολουθεί πιστά αυτά τα χρόνια. Είχα 100 “στρατηγούς”, 1.000 “στρατιώτες” και δεν με ακολούθησε κανείς γιατί, ακολουθούν τις εντολές των κομμάτων. Εγώ, ανήκα, ανήκω και θα ανήκω στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στο σήμερα, δυστυχώς, δεν με εκφράζουν ορισμένα πράγματα στη ΝΔ. Δεν με εμπνέουν».

O υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης λέει πως ένας δήμαρχος δεν επιτρέπεται να ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, αυτό που ορίζει δηλαδή κι ο νόμος. Μάλιστα, αναφερόμενος στον κ. Μπουτάρη λέει πως θα έπρεπε ήδη να έχει τιμωρηθεί. «Την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματευόταν, πήγε στα Σκόπια και τα ονομάτισε Μακεδονία. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Ούτε και το 2010 ήταν τυχαίο όταν είπε πως είναι η ώρα να τελειώνουμε με το τρίγωνο του διαβόλου Άνθιμο- Παπαγεωργόπουλο- Ψωμιάδη. Όταν ανέλαβα τη Νομαρχία, ο Μπουτάρης είχε πει πως δεν μπορώ να διοικήσω ούτε περίπτερο. Διοικήσαμε τρεις τετραετίες, με 53%. Από την άλλη, σήμερα, ο δήμος δυστυχώς δεν έχει ούτε κεφαλή ούτε πόδια. Εδώ κι έξι μήνες είναι ένας διαλυμένος δήμος. Αυτό είναι λυπηρό για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ψωμιάδης παραδέχεται πως δεν την έχει διαβάσει, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «κανείς δεν την διάβασε κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι κανείς δεν ήξερε για τα Μακεδονικά προϊόντα. Στην πορεία το μάθαμε. Εμείς όμως θα αντισταθούμε. Η Ευρώπη πάει να διαλυθεί. Δεν θα μπορέσουμε εμείς να διεκδικήσουμε τη δικαίωση του ελληνικού λαού; Θα συνεργαστούμε με έγκριτους επιστήμονες, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, και θα διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας. Τίποτα δεν έχει τελειώσει με το θέμα της Μακεδονίας. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το όνομα. Δεν θα τους περάσει».

Στο τραπέζι της συζήτησης, ξετυλίγεται και το «κουβάρι» για το τι έγινε την ημέρα του ξυλοδαρμού του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Ψωμιάδης ξεκαθαρίζει πως «κατέκρινα την επίθεση ενάντια στον κ. Μπουτάρη, την ίδια στιγμή. Εξάλλου, απ’ όλα τα βίντεο φαίνεται πως δεν συμμετείχα. Απλώς, εκείνη την ώρα έδινα μία συνέντευξη, περνούσε από μπροστά ο κ. Μπουτάρης και είπα “να το πολιτικό τραβέλι που πούλησε τη Μακεδονία”». Για την πρόσφατη μεταξύ τους θεσμική συνάντηση, ο κ. Ψωμιάδης λέει πως δεν κρατά κακίες. Παράλληλα εξηγεί πως «βγαίνουν οι υποψήφιοι κι υπόσχονται τα πάντα. Όπως μου είπε και ο κ. Μπουτάρης, την επόμενη μέρα, όποιος κι αν είναι, δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία, δεν πρόκειται να διοικήσει. Άρα, πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες. Από τους 49 υποψήφιους, ο αυριανός δήμαρχος θα έχει 16 δικούς του που σημαίνει πως δέκα θα πρέπει να… έρθουν εκ μεταγραφής».
Ερωτώμενος για πιθανές συνεργασίες, ο κ. Ψωμιάδης απαντά πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με αυτούς που είναι κοντά στις απόψεις του. «Λίγο αριστερά, λίγο δεξιά. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα συνεργαστώ με όσους μιλούν για διπλή ονομασία στο Σκοπιανό».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν διστάζει να απαντήσει και στο τι συμβαίνει με τα δικαστήρια που εκκρεμούν εις βάρος του. «Υπάρχει μία καταδικαστική απόφαση. Η έκπτωσή μου από το αξίωμά μου γιατί, μείωσα ένα πρόστιμο. Το μείωσα διότι η νομική μου υπηρεσία είπε πως μπορώ να το κάνω». H δεύτερη υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος του, τα 45άρια. «Κατηγορούμαι γιατί έκανα έργα κι έδωσα τα ίδια έργα στην ίδια εταιρία. Όπου, έδωσα τα λεφτά αλλά, δεν έγιναν τα έργα. Ζημιώθηκε η Νομαρχία κατά 1 έως 6 εκατ. ευρώ. Μετά από έξι μήνες έρευνας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπιστώθηκε πως όλα τα έργα ήταν νόμιμα και το δημόσιο δεν ζημιώθηκε ούτε ένα ευρώ! Στο γιατί έγιναν όλα αυτά, να ρωτήσετε αυτούς που με πήγαν στα δικαστήρια, με εντολή Σόρος».

Ο κ. Ψωμιάδης κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του κατά τη διάρκεια των ετών που υπηρετεί την κοινωνία λέει πως «ότι είπα, το έκανα. Δεν λέμε πράγματα που δεν θα γίνουν. Ποτέ δεν υποσχέθηκα πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε». Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εκτιμά πως ο εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, θα βγει από την πρώτη Κυριακή. «Συνέχισε, με γοργούς ρυθμούς, τα έργα που εμείς δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε», λέει για τον κ. Τζιτζικώστα.

Μιλώντας για την πόλη και τα προβλήματά της, ο κ. Ψωμιάδης λέει πως πρόθεσή του είναι να μπει μπροστά και να διεκδικήσει. «Θα σταθούμε δίπλα σε όλους όσους διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους». Πρόθεσή του, να μπουν ορκωτοί δικαστές στον Δήμο. «Θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Θα μπει τέλος στις διαγραμμίσεις. Θα αξιοποιήσουμε ότι οικόπεδο έχει ο δήμος, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κοινωνία. Τα πασαλάκια, θα φύγουν από τα σημεία όπου δεν χρειάζονται. Αυτή η άσχημη εικόνα πρέπει να εκλείψει».

Τέλος, στόχος του είναι να «καθαρίσει η Αριστοτέλους. Θα γίνουμε μία πόλη με κανόνες, νόμους και τάξη». Για το δε gay pride λέει πως «σέβομαι την διαφορετικότητα όμως, δεν γίνεται να κυκλοφορούν ξεβράκωτοι στην πόλη. Να γίνει μία σοβαρή εκδήλωση στην Έκθεση, στο λιμάνι όπου θέλουν κι ο δήμος θα είναι μπροστάρης. Όχι όμως μέσα στην πόλη». Το μεγάλο τόλμημά του, η επέκταση της παλιάς παραλίας. «Είναι ώρα κάποιος να τολμήσει», λέει.