Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Dakota Jenkins

Lorem ipsum dolor sit amet enim. Etiam ullamcorper. Suspendisse a pellentesque dui, non felis. Maecenas malesuada elit.

Βιογραφικό Παναγιώτη Ψωμιάδη

Οικογενειακή
Μετάλλιο
Αθλητής
Στρατιώτης
Πυρσός
Τοποθετώντας την ελληνική σημαία στη βουλή
Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ
Ορκομωσία περιφερειάρχη
Πατρίδα
Βουλή
Οικογένεια
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Α. ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΨΩΜΙΑΔΗ

Το ταξίδι του ξεριζωμού και του πόνου από τον Πόντο στην Μακεδονία.

«Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη στις 20 Ιανουαρίου του 1948.
Είμαι ο τρίτος γιος μιας οικογένειας προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τα ξακουστά Κοτύωρα (Ορντού) και το Πουλαντζάκ. Γονείς μου είναι ο Χαράλαμπος και η Χρυσούλα Ψωμιάδη οι οποίοι δε βρίσκονται πια στην ζωή.

Αδέρφια μου είναι ο αείμνηστος πλέον Λεωνίδας Ψωμιάδης που διακρίθηκε στον χώρο του εμπορίου και των επιχειρήσεων και το στήριγμα μου, ο Διονύσης, μια εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο του ποδοσφαίρου της Βορείου Ελλάδος.

Αρχικά η οικογένεια μας μετά τον ξεριζωμό  βρέθηκε στη φιλόξενη Μακεδονική γη, στα Κάτω Πορρόια Σερρών. Μετά τον πόλεμο ήρθαν στην Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Διοικητηρίου».


Β. Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

«Χάρη στις οικονομικές θυσίες των γονιών μου είχα την τύχη να μαθητεύσω σε πολύ καλά σχολεία, όπως το ΔΕΛΑΣΑΛ, την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο σχολή Σπετσών και αργότερα στην Γυμναστική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής.
Από μικρός αγαπούσα τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο. Επί σειρά ετών τίμησα την φανέλα του ιστορικού σωματείου ΠΑΟΔ.

Πρωταθλητισμό όμως έκανα στον στίβο και στους αγώνες 400 μέτρων, όπου είχα το προνόμιο να φορέσω επτά φορές την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος».


Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

«Ο πατέρας μου εκτός από τις αξίες και τα ιδανικά για την Οικογένεια, την Πατρίδα και την Ορθοδοξία μου μετέδωσε μεταξύ άλλων και την αγάπη για το επιχειρείν. Ανδρώθηκα μέσα στην οικογενειακή εμπορική επιχείρηση, που λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και επτά δεκαετίες στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Φράγκων και στη συνέχεια προχώρησα στα βήματα του, έκανα τη δική μου επιχείρηση».


Δ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

«Το 1998 παντρεύτηκα την αγαπημένη μου Ιουλία Χαλβατζή, επιχειρηματία και έχουμε δύο υπέροχες κόρες, την Αλεξάνδρα και την Χρύσα - Καρολίνα».


Ε. ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αν κάποιος με ρωτούσε: "Τι άνθρωπος είσαι Παναγιώτη;" Θα του έλεγα πως ζω και αναπνέω για ειλικρίνεια, απλότητα και ντρομπροσύνη. Απεχθάνομαι το ψέμα, την διπροσωπία, την αγένεια και την τζάμπα μαγκιά.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά, πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως η ενεργός συμμετοχή στα κοινά αποτελεί μονόδρομο, ως στάση ζωής και προσφοράς. Για μένα προσωπικά δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το δίνεις λύσεις και βοήθεια σε προβλήματα των συμπολιτών σου.»


ΣΤ. Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΒΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

«Το 1982 οι πολίτες με εξέλεξαν πρώτο Δημοτικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης, ενώ τρία χρόνια αργότερα η Νέα Δημοκρατία με τίμησε, συμπεριλαμβάνοντάς με ως 10ο  στην λίστα των βουλευτικών εκλογών.

Το 1986 εκλέχτηκα εκ νέου πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Η πορεία μου προς την κεντρική πολιτική άνοιξε διάπλατα στις βουλευτικές εκλογές του 1990, αφού  εκλέχτηκα 3ος βουλευτής στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Την ίδια θέση κατέλαβα και στις  βουλευτικές εκλογές του 1993 με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης στο πρόσωπο μου να αυξάνεται.

Στις επόμενες βουλευτικές του 1996, η Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με εξέλεξε ως 2ο βουλευτή, ενώ στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000 ήμουν πλέον 1ος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής της περιφέρειας μας.

Δύο δεκαετίες μετά, ο αδιάκοπος όσο και ακούραστος  αγώνας για τον τόπο και τους ανθρώπους του συνεχίζεται. Η τοπική αυτοδιοίκηση με κερδίζει και πάλι.

 • Το 2002 έθεσα υποψηφιότητα για να υπηρετήσω τον λαό από τη θέση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης και εκλέχτηκα από τον Α΄ Γύρο, λαμβάνοντας 50,1%.
 • Το 2006 έρχονται οι νέες αυτοδιοικητικές εκλογές και η κοινωνία μου δίνει την δεύτερη -στη σειρά- θητεία μου ως Νομάρχη με ποσοστό 48,24% από τον πρώτο γύρο.
 • Το 2009 και έπειτα από απαίτηση του λαού της Θεσσαλονίκης κατέβηκα ως υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, όπου και συγκέντρωσα το διόλου ευκαταφρόνητο 15,5% των συνολικών ψήφων.
 • Το 2010 εκλέγομαι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με 52%.
 • Το 2012 ίδρυσα τον Όμιλο πολιτικού προβληματισμού με το όνομα «ΠΑΤΡΙΔΑ» (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης), που μετεξελίχθηκε το 2014 σε κόμμα με την αυτόνομη κάθοδο μας στις ευρωεκλογές του 2015.

Χάρη στην αγάπη και την εμπιστοσύνη των πολιτών παραμένω αήττητος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις κατά την διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας».


Ζ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

«Ο άνθρωπος και η ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινής ζωής, ήταν και είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μου δράσης.

Από το 2003 έως το 2010 ως Νομάρχης Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία από το 2011 ως τα τέλη του 2012 πραγματοποιήσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου τιτάνιο έργο στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο αγκάλιασε όλη την Περιφέρεια και έδωσε πνοή στο περιβάλλον, στον αθλητισμό, στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Για παράδειγμα:

 • Ολοκληρώθηκαν οι διαπλατύνσεις και βελτιώσεις 340 έργων μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Νομού.
 • Κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν πάνω από 400 σχολικά συγκροτήματα τα οποία επί της ουσίας εξαφάνισαν την εποχή εκείνη το μείζον ζήτημα της διπλοβάρδιας.
 • Ολοκληρώσαμε την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας. Σε απλά ελληνικά, μια λίμνη που μαστίζονταν από την ξηρασία την γεμίσαμε νερό.
 • Κάναμε 100 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.
 • Κατασκευάσαμε πάνω από 400 γήπεδα σε κωμοπόλεις και χωριά, ενώ συνδιοργανώσαμε με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς περισσότερες από 5.000 εκδηλώσεις.
 • Προχωρήσαμε στην κατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου Μεγάρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Δρομολογήσαμε την κατασκευή του Κόμβου Λαχαναγοράς (Κ16) στη Θεσσαλονίκη και των περιφερειακών οδών Πολυγύρου και Κατερίνης.
 • Υπήρξαμε σταθερά σύμμαχοι των ΑΜΕΑ, βοηθήσαμε έμπρακτα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως φτωχούς και αστέγους.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Συμμετείχα ενεργά σε σημαντικό αριθμό κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, όπως:

 • Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκδρομικού Αθλητικού Συλλόγου (ΜΕΑΣ) ΤΡΙΤΩΝ Θεσσαλονίκης.
 • Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΟ Διοικητηρίου.
 • Μέλος στα Ποντιακά Σωματεία "Η Αναγέννηση" "Παναγία Σουμελά" και Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.
 • Μέλος του Δ.Σ. του Φιλανθρωπικού Σωματείου "Μέριμνα των Πτωχών".
 • Μέλος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
 • Μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
 • Μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
 • Μέλος της ΧΑΝΘ.
 • Μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

«Ήρθε η ώρα της επιστροφής από εκεί πουν ξεκίνησα: Στην τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δεσμεύομαι πως θα είμαι παρών, όπως έκανα πάντα, για να βελτιώσω την καθημερινότητα των συμπολιτών μου».

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης